• Handgemaakt, duurzaam.
  • Superzacht voor je huid én onze planeet.
  • Boven €45,- gratis verzending binnen Nederland
  • Boven €75,- gratis verzending naar Duitsland en België
Home » Blog » Hoe vaak douche jij?

Hoe vaak douche jij?

Gepubliceerd op 12 februari 2022 om 12:03

Veel Nederlanders doen niks liever dan elke ochtend onder de douche springen, om wakker te worden en fris aan de dag te beginnen. Sommige douchen zelfs 2x per dag? Hoe zit dat bij jou?

Eerlijk is eerlijk, ook ik heb dit echt jaren lang gedaan. Tot het moment, na de geboorte van onze jongste dochter, dat ik ineens psoriasis kreeg. En ik kan je vertellen, als je van top tot teen onder de jeukende, schilferige plekjes zit; douchen is dan niet fijn.

Zodra je eruit stapt zie je eruit als een exotisch luipaard, met nóg rodere vlekken, die nóg erger jeuken dan voor je ging douchen. Geloof me die jeuk is zo intens dat je het liefst je huid compleet kapot krabt, om het maar niet te voelen. Ik gun het niemand!

 

Dus vanaf dat moment, nu zo'n 10 jaar geleden, douche ik nog maar 2, maximaal 3x per week. Uiteraard houd ik mezelf wel goed schoon. Maar dan oldschool: met een washandje aan de wastafel. Het is even wennen, maar werkt prima. Mijn ouders hadden vroeger geen luxe badkamers, dus waarom zou het niet werken, toch?

 

Dat zette me aan het denken: waarom is het zó normaal om elke dag te gaan douchen? Je lijf heeft het echt niet nodig (uitzonderingen daargelaten). En, het doet vaak meer kwaad dan goed.

 

"Ja maar, het is zo lekker 's ochtends douchen. Anders word ik echt niet wakker." Dat is de meest gehoorde reden als je vraagt waarom iemand elke ochtend onder de douche springt.

 

Je huid heeft een natuurlijk vettig laagje, en die zit er niet voor niets!

 

Luister, ik ben echt pro natuurlijke zeep, lekker ruiken en van dat soort dingen. Duh, ik heb van m'n hobby mijn werk gemaakt, dus dat lijkt me logisch.

Maar, zijn we niet een beetje overdreven bezig? Elke dag douchen met zeep droogt je huid uit. (Ja zelfs met mijn handgemaakte zeep).

 

Je huid heeft een natuurlijk vettig laagje, en die zit er niet voor niets! Door elke dag te douchen en je te wassen beschadig je deze huidbarrière. Je bent alleen maar vatbaarder voor huidaandoeningen.

Daarnaast is het kennelijk zo normaal geworden om elke vorm van lichaamsgeur maar te maskeren. En waarom? Een lichaamsgeur stinkt niet, het is menselijk. Zolang je je op de nodige plekken dagelijks wast: oksels, liezen, voeten. Nou je kent de plekjes wel lijkt me. Niks aan de hand! Persoonlijke hygiene is niet alleen maar jezelf wassen, ook je beddengoed en kleding wassen, bad- en slaapkamer schoonhouden horen daarbij. Je kan je nog zovaak wassen of douchen. Als je daarna in een bed gaat liggen met beddengoed waar je soep van kan koken, heeft weinig nut....

 

 

Oorzaak van onze negatieve associatie met geur:  die mega cosmetische industrie. Het is ons echt aangepraat dat een menselijke "geur" vies is. Als je erover nadenkt, te idioot voor woorden. Bedenk je ook eens dat er ook zoiets bestaat als TE schoon. Nog nooit waren er zoveel allergieën,  huidaandoeningen en van dat soort fratsen; omdat we met z'n allen te schoon willen zijn!

 

Mijn moeder zei altijd: "Alles waar TE voor staat is niet ok, behalve tevreden". Mam, je hebt nog steeds gelijk!

 

Bijkomend mega voordeel als we allemaal nou eens íets minder zouden douchen: onze CO2 uitstoot verminderd aanzienlijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat we per persoon jaarlijks 200kg CO2 uitstoten met onze badkamer rituelen. 200 kilogram!!!! 

 

"De gemiddelde Nederlander doucht negen minuten lang, ongeveer driekwart doucht elke dag. Gemiddeld wordt daarbij, volgens Vewin (Vereniging van waterbedrijven in Nederland) dagelijks ongeveer vijftig liter drinkwater gebruikt. Het is bijna de helft van de 119,2 liter water die de Nederlander in 2019 dagelijks gebruikte. De milieulast van al dat opgewarmde douchewater is ruim 200 kilo CO2 per persoon per jaar".

Bron: NRC

 

Met het starten van Puur Zeep Natuurlijk wilde ik cosmetica maken die beter voor je huid is, én minder milieubelastend is. Ik zie het ook echt als mijn plicht om iedereen in te laten zien dat kleine veranderingen echt wel impact hebben. 

 

In ons gezin springen we daarom ook duurzaam om met energie en proberen verspilling tegen te gaan

  • De verwarming een graadje lager, en eerder uitzetten. Dat betekend dus dat om 21:00uur de verwarming uitgaat. Tegen 23 uur begint het echt fris te worden en ga ik naar bed.
  • Korter en minder douchen.
  • Zoveel mogelijk plastic vrij inkopen.
  • Dingen hergebruiken en kleding word doorgegeven.

 

Dit zijn nog maar kleine stappen, maar het is een begin. En we zijn echt niet perfect!

Het mooie eraan is: onze dochters zijn zich heel erg bewust van wat ze doen, en hoe dat impact kan maken. Daarmee is al zoveel gewonnen. De volgende generatie zal het met deze tools al zoveel beter kunnen doen dan mijn generatie.

 

Pay it forward!!

 

Liefs, 

Marieke


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.