• Handgemaakt, duurzaam.
  • Superzacht voor je huid én onze planeet.
  • Boven €45,- gratis verzending binnen Nederland
  • Boven €75,- gratis verzending naar Duitsland en België
Home » Blog » Yes, toegelaten!!!

Yes, toegelaten!!!

Gepubliceerd op 23 februari 2022 om 14:07

Zeep en cosmetica maken begon voor veel kleine bedrijfjes als een hobby.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je producten ook voldoen aan alle regelgevingen?

Ik zie de afgelopen jaren de bedrijfjes die zeepmaken, of handgemaakte zeep verkopen, als paddestoelen uit de grond schieten. Business is booming!!!

 

Ook ik ben begonnen op een zekere vrijdagmiddag in 2019 met het maken van mijn 1e zeep. Snel daarna puilden alle kasten uit, en ging ik veel weggeven. Vlot daarop ontstond het idee, om naast mijn baan, een webshop te openen. En toen stuitte ik op een "probleem".

 

"zeep en cosmetica moet aan strikte eisen voldoen voordat je het "op de markt mag brengen". 

 

Het maken en verkopen van zeep en cosmetica valt onder de Europese Cosmetica Verordening!

Dat betekent dat je ten eerste helemaal geen zeep zomaar mag weggeven. Klinkt raar he? Dat vond ik ook. Wat bleek; zeep en cosmetica moet aan strikte eisen voldoen voordat je het "op de markt mag brengen". Ook weggeven valt daaronder.

 

Elke product dat je maakt moet een Safety Assessment ondergaan. Daarin word o.a. het toxicologisch profiel van je product opgemaakt, en bepaald of het veilig is voor algemeen gebruik. Dat wil zeggen geschikt voor kinderen vanaf een leeftijd van 3 jaar. Voor jongere kinderen en babies gelden andere normen, en dit moet apart bepaald worden.

 

Dat veranderde de boel wel even! In plaats van 8 verschillende recepturen, eindigde ik met 1, in diverse varianten (geuren/ kleuren). De oorzaak daarvan is puur kostentechnisch. Een assessment door een laboratorium uit laten voeren is duur! Je bent al gauw een paar honderd euro verder, en ik wilde natuurlijk niet alleen maar 8 verschillende zeepjes gaan verkopen. Oei!!

 

Wat erg opvalt is dat er nog steeds erg veel bedrijfjes zijn die deze regels aan hun laars lappen. Ik zie ze zelf regelmatig voorbij komen, met name op facebook of marktplaats. 

Je herkent ze vaak aan de volgende punten:

  • Geen INCI benamingen, als er al een ingrediëntenlijst beschikbaar is op de website of op het product zelf.

 

  • Medische claims. Cosmetica is niks anders dan een product dat gemaakt is om geur af te geven, te verzachten en te verzorgen. Als iemand beweert DE remedie tegen acne of eczeem gevonden te hebben met zelfgemaakte cosmetica, dan kan je er absoluut vanuit gaan dat dit niet klinisch getest is. Die testen zijn namelijk onbetaalbaar. Deze producten vallen dan niet meer onder de cosmetica verordening, maar onder de medicijnen wetgeving. A whole different ballgame!

 

  • Etiketten bevatten geen gewicht, producent mét adres is niet vermeldt, of gebruiksaanwijzing ontbreekt.

 

Hoe weet je dan wanneer iemand wél voldoet aan alle voorwaarden?

 

En dat is nu precies het lastige eraan.... Eigenlijk moet je ze op hun woord geloven. Zelf heb ik tal van bedrijfjes benaderd en gewezen op de cosmetica verordening. Het resulteerde in niks meer dan een blokkade op Facebook, zodat ik geen contact meer kon opnemen of ronduit liegen dat ze alles op orde hebben, terwijl overduidelijk was dat dat echt niet zo was. Een enkeling had er nog nooit van gehoord en schrok zich te pletter.

 

Daarom kan ik vanaf vandaag vol trots vertellen:

 

Puur Zeep Natuurlijk is toegelaten tot het Guild of Craft Soap and Toiletry Makers!!

Zie je onderstaand logo op een website voorbij komen? Dan zijn ze lid van dit gilde en hebben hun assessments moeten laten zien om aan te tonen dat alles in orde is.

Dit is de enige organisatie die dit verlangt van hun leden

Dit gilde is geen overheidsinstelling, en heeft geen verdere bevoegdheden. Dit gilde is opgezet om een soort garantie te geven aan consumenten, en de wildgroei aan "illegale" bedrijfjes tegen te gaan.

 

Ik gun iedereen z'n boterham en leuke neven activiteiten. Maar ik ben een groot voorstander van het naleven van regels zoals deze. Ze zijn er alleen maar om de consument te beschermen.

En ik ben ontzettend trots dat ik ben toegelaten!

 

Liefs,

Marieke


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.