• Het verzenden van pakketjes loopt nog steeds vertraging op bij PostNL
  • Onze excuses voor het ongemak
Home » Ingrediënten

Capric/ Caprylic Triglycerides

Deze neutrale olie irriteert de huid niet, is gemakkelijk aan te brengen en absorbeert snel. Het verbetert de effectiviteit van de ingrediënten in cosmetische producten en voorkomt dat het de huid overhydrateert.

 

Het wordt in crèmes gebruikt in plaats van een plantaardige olie. Het presteert beter dan vrijwel elke plantaardige olie op de volgende punten: het wordt het niet of nauwelijks rans, geeft het zachte soepele crèmes, het spreid goed over de huid en geeft een prettig huidgevoel. Daarmee combineert het in feite de voordelen van een plantaardige olie en van een vetalcohol (die in veel fabriekscrèmes worden gebruikt). Hierdoor is het een waardevolle grondstof voor crèmes, foundations, oogschaduw en andere vette cosmetica.

 

Om het te maken wordt kokosolie gesplitst in glycerine en vetzuren. De vetzuren worden van elkaar gescheiden door gefractioneerde destillatie. De kortketenige zuren (vooral caprylzuur en caprinezuur) worden veresterd met de glycerine. Deze fractie is bij kamertemperatuur vloeibaar. Een andere naam die wel gebruikt wordt is ‘gefractioneerde kokosolie’, of op z’n Engels: ‘fractionated coconut oil’.

 

Wat doet het?

Caprylic/Capric Triglyceride:

  • versterkt het bindweefsel
  • heeft een ontstekingsremmende werking
  • versnelt genezing bij kneuzingen en lichte brandwonden
  • vertraagt de vorming van rimpels
  • voedt de huid en maakt haar zacht (ook na ontharing)
  • beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf (kou, uitlaatgassen e.d.)

Sodium Lauryl Sulphate (SLS)

wat is het, en waarom gebruiken wij het niet?

 

SLS is een detergent ( "zeep", reiniger ) wat in staat is vet en andere bevuiling uit onze haren te wassen. De sulfaten in SLS zorgen ervoor dat de boel heerlijk gaat schuimen. Dit schuim is er puur voor ons genot en onze beleving, want al dat schuim maakt je haar echt niet schoner dan geen schuim.

 

Er zijn verschillende soorten sulfaten, zoals sodium laureth sulfaat ( SLES) een tweede grote bekende is. SLS is echter de meest venijnige. Het geeft snel irritaties en kan de ( hoofd) huid gigantisch uitdrogen. SLS wordt ook veel toegepast in wasmiddelen om bijvoorbeeld auto’s schoon te poetsen. Dit toont de enorme waskracht.

 

Zowel SLS als SLES vallen onder de zogenoemde oppervlakte actieve stoffen, wat ook wel surfactants worden genoemd. Dit zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om vetten op te lossen. Surfactants verlagen de spanning in de oppervlakten, waardoor de producten gaan schuimen en ze bijvoorbeeld beter smeerbaar te maken. SLS heeft dus aardig wat functies in verzorgingsproducten.

SLS is ontzettend goedkoop als grondstof, en met zijn vele functies daarom extra aantrekkelijk voor de op geld beluste fabrikant om het te gebruiken in vrij grote hoeveelheden.

Surfactants ( en dus ook SLS) liggen erg onder vuur. Met name SLS heeft een zeer uitdrogende en irriterende werking op huid en haar. Buiten talg en vuil lost het ook zeer eenvoudig huidvetten op. Hierdoor raakt onze natuurlijke huid barrière flink verstoord, en kunnen we last krijgen van een gortdroge, pijnlijke, schilferige en barstende huid, puisten, vlekken en andere huidirritaties.

 

"SLS is ontzettend goedkoop als grondstof, en met zijn vele functies daarom extra aantrekkelijk voor de op geld beluste fabrikant om het te gebruiken in vrij grote hoeveelheden"

Veel mensen lopen rond met allerlei onverklaarbare huidklachten, en leggen totaal geen link met hun dagelijkse verzorgingsproducten als shampoo. SLS zit niet alleen in shampoo, maar ook in zepen, douche en bad verzorgingsproducten, make up, tandpasta’s enzovoort enzovoort, kortom, allemaal producten die we iedere dag gebruiken. Alles bij elkaar genomen kan het gebruik van SLS funest zijn voor je huid en haar.

Uiteraard zijn er door de EU grenzen gesteld voor het gebruik van SLS in producten, en daar houden fabrikanten zich netjes aan. Maar het probleem zit hem in het veelvuldige gebruik van diverse producten waarin SLS aanwezig is. Stel: iemand doucht iedere morgen, wast zich met douchegel, wast haar haren, en gooit er daarna een conditioner in, smeert zich na de douche beurt in met een crème of lotion, gebruikt stylingsproducten, poets de tanden met een tandpasta met SLS, smeert overdag haar handen in met een handcrème…..Het zijn allemaal dagelijkse dingen die we iedere dag gedachteloos uitvoeren. Het kan de huid behoorlijk gaan pesten, met alle gevolgen van dien.

SLS is de absolute koning op het gebied van hoofd / haar / huidirritaties.

 

bron: moniquevandervloed.nl


Wat is Shea Butter?

Shea Butter is een 100% natuurlijke plantaardige boter, welke bij kamertemperatuur vast is. Shea Butter wordt gewonnen uit de noten van de Shea Boom, ook wel Karité Boom genoemd en groeit in de Afrikaanse Savanne. De Boom staat bekend als de Boom des Levens, vanwege haar vele bijzondere eigenschappen.

Shea Butter heeft een ivoorachtige kleur en een rokerige, nootachtige geur. De boter bevat een hoog gehalte aan vitamine A, E en F en is zeer geschikt om de huid te hydrateren, de bloedsomloop te verbeteren en de elasticiteit van de huid te bevorderen. In Afrika wordt Shea Butter al eeuwenlang gebruikt voor de dagelijkse verzorging van huid en haar.

Shea Butter is veel te vinden in commerciële crèmes, lotions en zepen, maar de werking van Shea Butter is in deze producten nagenoeg verwaarloosbaar, omdat vrijwel altijd machinaal geraffineerde Shea Butter als ingrediënt wordt gebruikt.

Shea Butter die reeds is bewerkt heeft tijdens het verwerkingsproces haar bijzondere kenmerken verloren. Je kunt daarom het beste 100% natuurlijke, ongeraffineerde Shea Butter gebruiken om te genieten van alle voordelen. De wetenschappelijke naam voor Shea Butter is Butyrospermum parkii.

 

Shea Butter is afkomstig uit Afrika en wordt gewonnen uit de noten van de Shea Boom, ook wel Karité Boom genoemd. 

De boom behoort tot de natuurlijke vegetatie van een 300 km brede strook die van Mali over Burkina Faso naar Ghana, Togo en Benin loopt. Alleen in dit gebied en nergens anders op de wereld groeien de Sheabomen in verschillende variëteiten. Het zijn tot 15 meter hoge bomen met op pruimen lijkende vruchten, waarvan de pitten tot 50% vet bevatten.

Shea Butter is een 100% natuurlijke boter en wordt nog echt met de hand vervaardigd door dorpsvrouwen in West en Oost-Afrika.

 

 

 

De meeste zaadoliën kunnen worden verdeeld in twee belangrijke onderdelen. Het ene deel is het verzeepbare deel. Dit deel bevat de meeste hydraterende eigenschappen. Het andere deel is het onverzeepbare deel. Dit deel bevat de meeste verzorgende eigenschappen.

Wat Shea Butter zo bijzonder maakt en tegelijkertijd onderscheid van andere natuurlijke oliën is het hoge gehalte aan onverzeepbare delen. Het gehalte aan verzorgende eigenschappen varieert van 5% tot wel 17%. Ter vergelijking, in de meeste natuurlijke oliën bedragen de verzorgende eigenschappen maar 1% of minder.

Doordat Shea Butter zo een hoog gehalte heeft aan verzorgende eigenschappen, kan Shea Butter je huid sterk ondersteunen in het zelf herstellend vermogen. Het is vanwege deze unieke eigenschappen dat de Shea Boom ook de Karité Boom wordt genoemd, wat de Boom des Levens betekent.

 

Waar kan je Shea Butter voor gebruiken?

Shea Butter heeft bijzonder verzorgende kenmerken en is rijk aan vitaminen. Shea Butter kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Hieronder volgt een lijstje.

  • Dagelijks gebruik voor een gezonde en soepele huid
  • Droge huid
  • Rode huid
  • Verbrande huid en vervellen (na het zonnen)
  • Pigmentvlekken en littekens
  • Puistjes en onzuiverheden (in sommige gevallen) 
  • Fijne lijntjes en rimpels
  • Scheercrème voor een mooi glad scheerresultaat
  • Zwangerschapsstriemen/striae
  • Voor en na zware training
  • De kou
  • Droog haar

 

Ongeraffineerde Shea Butter betekent simpelweg dat het wordt gewonnen en vervaardigd zonder het gebruik van chemicaliën of conserveringsmiddelen. Met andere woorden het wordt nog echt handmatig geproduceerd zoals het in Afrika al eeuwenlang gebeurd. Dit is ontzettend belangrijk want alleen ongeraffineerde Shea Butter bevat nog alle vitamines en mineralen uit de Shea noten en zo ook haar hydraterende en helende eigenschappen.

Geraffineerde Shea Butter wordt gewonnen met behulp van hexaan of andere chemische oplosmiddelen. Geraffineerde Shea Butter wordt ontgeurd, op extreem hoge temperatuur verhit en gebleekt om de Shea Butter esthetisch aantrekkelijker te maken.

Ook conserveringsmiddelen kunnen aan de Shea Butter worden toegevoegd, zodat de Shea Butter langer houdbaar is. Door het raffinage proces blijven worden de vitamines en mineralen in ongeraffineerde Shea Butter met zeker 95% verminderd en blijven er een chemische restanten achter in de Shea Butter. Het beste is dan ook om ongeraffineerde Shea Butter te gebruiken voor je huid en haar.

 

Hoe helpt Shea Butter je huid?

Shea Butter is rijk aan vitamines A, E en F en complexe vetzuren zoals allantoïne en kaneelzuur die helpen je huid zacht en mooi te houden. Shea Butter hydrateert de huid ontzettend goed. Dit komt omdat Shea Butter een grote hoeveelheid onverzeepbare bestanddelen bevat.

  • Vitamine A

Shea Butter dringt diep in de huid door en maakt de huid zacht en soepel. Vitamine A in Shea Butter stimuleert celdeling en de aanmaak van collageen. Hierdoor verbetert de conditie en de elasticiteit van de huid. Vitamine A in Shea Butter verbetert ook de textuur van je huid en helpt goed tegen pigmentvlekken, rimpels en fijne lijntjes in je gezicht.

  • Vitamine E

Vitamine E in Shea Butter is een natuurlijke anti-oxidant en beschermt de huid tegen vrije radicalen. Deze vitamine zorgt er ook voor dat je huid goed vocht vast houdt en voor een goede doorbloeding van de huid. Vitamine E helpt bij het reduceren van zwangerschapsstriemen en striae.

  • Vitamine F

Vitamine F is rijk aan essentiële vetzuren die zorgen voor een goede hydratatie van de huid en helpt bij de droge en ruwe huid.

  • Vetzuren

Kaneelzuur in Shea Butter beschermt de huid gematigd tegen UV-stralen. Shea Butter smelt bij lichaamstemperatuur en wordt daarom snel door de huid opgenomen zonder dat je huid vet aanvoelt.

De allantoïne in Shea Butter bevordert het herstellend vermogen van je huid en helpt in combinatie met Vitamine A en E bij het tegengaan van onzuiverheden.

 

Bron: naturalheroes.nl


Niacinamide

 

Niacinamide, beter bekend als vitamine B3, krijgen we voor een groot deel binnen via onze voeding. Vooral vis en noten bevatten hier veel van. Het is een essentiële vitamine om ons spijsverteringsstelsel en zenuwstelsel goed te laten functioneren.

 

Wat doet niacinamide op de huid?

Niacinamide is een mild ingrediënt dat over het algemeen zeer goed wordt verdragen door de huid. De voornaamste eigenschap van niacinamide in de huid is dat het ceramiden en vrije vetzuren aanmaakt. Dit zijn natuurlijke huidvetten die zorgen voor een beschermlaag op de huid. Op deze manier wordt de barrièrefunctie van de huid versterkt, wat op zijn beurt het vochtvasthoudend vermogen van de huid bevordert.

 

Niacinamide draagt dus bij aan het versterken van de huidbarrière en het verminderen van vochtverlies. Maar dit ingrediënt kan nog veel meer! Zo werkt het ontstekingsremmend en houdt het de talgproductie onder controle. Dit maakt het een geschikt ingrediënt voor de acne– en rosacea-gevoelige huid. Daarbij helpt niacinamide de huid te kalmeren. En ook zijn er aanwijzingen dat niacinamide pigmentvlekken kan verminderen.

Als kers op de taart kan dit ingrediënt de huid helpen beschermen tegen zonschade. Een crème met niacinamide vervangt een zonnefactor natuurlijk níét, maar het kan wel ondersteunend werken. Een niacinamide crème kan dus zeker gebruikt worden in de strijd tegen fijne lijntjes en rimpels.

 

Daarnaast is niacinamide een antioxidant, wat betekent dat het het vermogen heeft om vrije radicalen (die bijvoorbeeld kunnen worden veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht of rook) weg te vangen.

 

Als je het over multitasken hebt, spant dit ingrediënt dus echt de kroon!

 

Bron: Dr.Leenarts


Squalaan/ Squalane

 

Squalaan komt van nature voor in ons lichaam. Menselijk talg bestaat voor maar liefst 13% uit squalaan. We maken het aan via onze haren, nagels en huid, maar rond je 25ste maak je steeds minder squalaan aan. En dat is zonde, want het is supergoed voor je!

 

Vroeger werd squalaan gewonnen uit haaievinnen, tegenwoordig word ze gemaakt van olijven en suikerriet. Zeker leveranciers binnen Europa bieden alleen plantaardige squalaan aan.

 

Squalaan wordt langzaam opgenomen door de huid, waardoor het een soort beschermende barrière creëert die ervoor zorgt dat je huid minder vocht verliest. Tegelijkertijd dringt het diep binnen in de huid waar het de strijd aan gaat met rimpels en lijntjes.

 

Het heeft een olie-achtige structuur, maar eenmaal op de huid voelt het absoluut niet vettig aan en verstopt de porieën niet. Het geeft juist een fluweelzacht gevoel.

Daarnaast kan het ouderdomsvlekjes op de huid, littekens en schade aangebracht door UV-stralen verminderen.

Balanceert ook nog de talgproductie in je huid waardoor de kans op puistjes kleiner wordt. Bij een droge huid zal squalaan juist helpen meer talg aan te maken en bij een vette huid juist minder.