• Handgemaakt, duurzaam.
  • Superzacht voor je huid én onze planeet.
  • Boven €45,- gratis verzending binnen Nederland
  • Boven €75,- gratis verzending naar Duitsland en België
Home » Voor bedrijven » Informatie over cosmetica etikettering

Etiketten

Do's and Don'ts

Het aanbrengen van een label op cosmetica is gebonden aan strikte regels welke zijn vastgelegd in de Cosmetica Verordening van 2013. Alle Europese landen dienen zich hieraan te houden. Dat betekend dus dat jouw white label product in heel Europa verkocht mag worden!

 

Het label dient de volgende informatie te bevatten, hiervan mag nooit afgeweken worden:

 

  • Alle ingrediënten dienen in een specifieke volgorde van aanwezigheid, met INCI benamingen, aangeduid te worden. Deze benamingen worden over de hele wereld gebruikt, dus voor iedereen duidelijk wat er precies in zit.                                      De volgorde word bepaald aan de hand van een analyse door Cosmetisch Chemisten. Zij controleren alle recepten en brengen een Cosmetic Product Safety Report (CPSR) uit zodra de formule is goedgekeurd. Hierin staat in welke concentratie, na productie, een ingrediënt aanwezig is, eventueel welke allergenen je product bevat en welke informatie op het etiket moet komen. 

 

  • Etiketten mogen geen medische claims bevatten. Bewoordingen als "werkt jeukstillend", "vervaagt rimpels", "helpt bij gevolgen van eczeem" etc etc, zijn niet toegestaan. Door er een ander sausje overheen te gooien, kan je toch vrijwel hetzelfde zeggen, bijvoorbeeld: Kan het jeukstillend vermogen ondersteunen, Calendula staat erom bekent dat het het herstellend vermogen kan ondersteunen. Wees dus ook voorzichtig met je bewoordingen voor het etiket dat je zelf laat maken!

 

  • Adres en contactgegevens van de producent moeten altijd op een etiket vermeldt worden. Aangezien ik de producent ben, en alle gegevens bezit voor elke batch, dienen hulpdiensten/ Europees poison center/ artsen/ keuringsdienst te kunnen zien waar ze moeten zijn in geval van calamiteiten of controles. "Geproduceerd door Puur Zeep Natuurlijk, voor .......... te Enschede, 7534HH 35 (met mijn telefoonnummer erbij)" is voldoende en mag uiteraard klein geplaats worden. 

 

  • Batchnummers moeten altijd zichtbaar aanwezig zijn op de verpakkingen. Per levering zal ik het batchnummer aanleveren zodat je deze op je verpakking kan aanbrengen.

 

  • Correcte vermelding van inhoud: Inhoud word altijd vermeldt met het  "e" teken erachter. Je verpakkingen mogen nooit minder dan de vermeldde inhoud bevatten.

 

  • PAO (Peroid After Opening) symbool met het corresponderende getal. Dit geeft aan hoelang een product te gebruiken is na opening. Deze informatie is aan mij verstrekt in het CPSR.

 

  • Gebruiksaanwijzing en waarschuwingen, Hoe een product gebruikt word voor algemeen gebruik dient omschreven te worden. Een product is nooit standaard ook geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. Hiervoor zijn aparte tests beschikbaar, welke ik niet heb laten uitvoeren. Er mag dus nooit op vermeldt worden "ook geschikt voor kinderen of babies, of "voor alle leeftijden". Voor cosmetica worden soms verplicht te vermelden waarschuwingen in het CPSR gezet. Deze ontvang je tevens van mij. Denk hierbij aan dingen als "huid rondom de ogen vrijlaten" en "Alleen voor uitwendig gebruik".

 

Zoals je ziet zitten er aardig wat haken en ogen aan het labelen van cosmetica. 

Aangezien ik als producent verantwoordelijk ben voor een correcte uitvoering hiervan, (ik sta geregistreerd als "Responsible Person" voor het gehele product, inclusief de verpakking die jij zelf aanbrengt) is het dus ook voor mij heel belangrijk dat alles correct gebeurd. 

De gegevens die je nodig hebt uit mijn CPSR zal ik je toesturen. Wel verplicht ik je dan voor productie van de labels mij het ontwerp schriftelijk goed te laten keuren. Daarna mogen er ook geen wijzigingen meer aangebracht worden.

 


Cosmetic Product Notification Portal

Als jouw white label product helemaal naar je zin is, inclusief alle verpakkingen en labels, dan is het aan mij het product te gaan notificeren op het CNPN. Dit is een Europese database waarin ik alle details van jouw product vastleg. Dit systeem is verder alleen toegankelijk voor eerder genoemde groepen, als: hulpverleners, artsen, keuringdienst etc etc. door heel Europa. Er word van deze gegevens alleen gebruik gemaakt in (medische) noodgevallen, of wanneer de keuringsdienst meer informatie wenst over een producent.

Voordat ik jouw product kan toevoegen stuur je me eerst foto's van de definitieve verpakking en je zelf gemaakte labels. Ook deze moeten geüpload worden in de Portal.

 

Mocht je in de toekomst je verpakking willen veranderen, je gebruikt bijvoorbeeld geen kartonnen doosjes meer voor je white label zeep, maar gaat ze inpakken in een leuk papiertje, of je huisstijl veranderd (en dus je etiket ook), dan ben je verplicht dit voordat je nieuwe verpakking verkocht word aan mij te melden. Als de verpakking niet meer overeen komt met wat er is vastgelegd in de database, mag deze (nog) niet verkocht worden. Zodra je van mij de melding krijgt dat alle werkzaamheden klaar zijn, kan je verder gaan met verkoop van je nieuwe verpakkingen.

 

LET OP; als RP (Responsible person) draag ik de verantwoordelijkheid namens jou. Bij in gebreke blijven van het tijdig verstrekken van up to date informatie, of wijzigingen aanbrengen zonder dit te melden, met daarop volgend een eventuele boete van de keuringsdienst, zal ik deze in rekening brengen bij je. Hetzelfde geldt voor medische claims die toch op je etiket belanden. 

 

 

Vragen over bovenstaande?

Neem gerust contact op: wholesale@puurzeepnatuurlijk.nl